CatalanEspañol (spanish formal Internacional)
Donem VIDA a l'espai

Home Actualitat Consells Plaga de les palmeres: el morrut roig

Plaga de les palmeres: el morrut roig

Correu electrònic

Plaga de cuarantena: MORRUT ROIG

Rynchophorus Ferrugineus Olivier

Descripció de la plaga:

Morrut roig de les palmeres

Coleòpter de la família dels curculiònids (amb aparell masticador al capdavant d’un rostre o probòscid amb dues antenes en maza que surten de la mateixa i exoesquelet dur de queratina que recobreix l’abdomen ).

Originari del Sud-est asiàtic, Polinèsia, l’Índia, Filipines, Pakistan, Indonèsia, Vietnam, Japó, Xina i Tailàndia i ha colonitzat altres hàbitats de clima temperat com la zona mediterrània. El primer cas a la península es va donar al 1993 a Motril i Almuñecar i més endavant es va estendre a la comunitat Valenciana. El 2005 van aparèixer focus a Múrcia i va atacar la zona d’Elx, “El Palmeral”. Aquí va provocar la mort de nombroses palmeres i va reduir el patrimoni de palmeres de canàries de manera important.

A Catalunya va arribar al desembre del 2005 al Vendrell. Al 2006 es va estendre al Maresme (Cabrils i Vilassar) i ara és localitzat a tot arreu de Catalunya de manera forta important. Al 2012 es va donar una forta activitat a tota l’àrea metropolitana de Barcelona i a Barcelona ciutat, sent ara mateix un problema força important a tota la província de Barcelona.

El insecte en el seu origen parasita moltes espècies de palmeres: Cocus nucifera i Elaeis guineensis. A la zona mediterrània parasita principalment a Phoenix canariensis i a Phoenix dactylifera. Tot i que actualment s’han donat casos aïllats a Washingtonia spp I a Trachycarpus fortuneii.

Biologia:

Cicle del Morrut Roig de les palmeres

El insecte mesura entre 2 i 5 cm i és de color vermellós amb un pic allargat molt pronunciat. Té el tòrax marcat amb taques arrodonides de color negre. Els èlitres que protegeixen les ales tenen unes línies estriades negres del mateix color ataronjat.

Els adults es desplacen de palmera a palmera bàsicament volant, tot i que poden trepar des del sòl. És així com seguint la línia de costa han colonitzat tot el litoral des de Màlaga.

Les femelles posen els ous que són de forma ovalada i color blanquinós al teixit tendre de la corona de la palmera i a les ferides obertes del tronc. Cada femella posa de 300 a 400 ous per posta.

Les larves es desenvolupen a dins de la palmera i a l’últim estadi poden arribar als 5 cm de llargària. Són àpodes (sense potes), piriformes (en forma de pera), de color groguenc i amb un “cap” de color marró fosc brillant. Es poden observar al cap dues fortes mandíbules amb les que s’alimenten de la palmera.

Hi ha una altra plaga de les palmeres arribada de Sud-amèrica que és la Paysandisia archon, que és un lepidòpter (papallona), que en la seva forma larvària és més allargada i presenta falses potes.

La pupa és groguenca i està protegida per un capoll cilíndric de 4 a 6 cm construït amb fibres de la mateixa palmera que ha format la larva del morrut.

El morrut passa d’ou a adult en 3-4 mesos. Els adults no abandonen la palmera hoste fins que no està “totalment destruïda”. Si la palmera és suficientment gran poden coexistir vàries generacions i estadis a dintre de la mateixa.

Els Adults surten a colonitzar altres palmeres sent atretes per aquelles que tenen ferides.

CICLE del insecte

Llindars mínims i màxims de supervivència de diferents estadis de R. ferrugineus (Martin i Cabello, 2005a).

ESTADIPARÀMETREVALORS (ºC)
Ou
Temperatura letal inferior10
Temperatura letal superior40
Larva
Temperatura letal inferior5
Llindar mínim de desenvolupament
15
Llindar màxim de desenvolupament
38
Temperatura letal superior40
Pupa
Temperatura letal inferior0
Llindar mínim de desenvolupament13
Llindar màxim de desenvolupament44-45


Captures diàries del Morrut roig per mesos:

Capturas diarias del picudo rojo por meses

Cicle del Morrut Roig:

Estadi
GEN
FEB
MAR
ABR
MAI
JUN
JUL
AGO
SET
OCT
NOV
DES
Huevo2-4 dies
2-4 dies2-4 dies


Larva
a 3 meses
1-3 mesos
1-3 mesos
1
Pupa


5-30 dies5-30 dies5-30 dies
Adulto
Època de vol
1a Generació
2a Generació
3a Generació

Símptomes i danys de la plaga del morrut a les palmeres

Com  es pot detectar la plaga? En els primers estadis és molt complicat. Els símptomes poden ser:

 • En primers estadis faria falta una auscultació de la palmera a la copa per detectar les mossegades internes de les larves. Es poden escoltar de manera molt clara les larves menjant amb les seves fortes mandíbules.
 • Si existeix alguna ferida externa es pot olorar una forta pudor a vinagre degut la pudrició de l’interior de la palmera ocasionat per les larves.
 • L’aparició de mossegades al llarg de les fulles. Quan aquestes estan plegades mosseguen i en obrir-se es fa palesa aquesta com un forat a la fulla.
 • Marges de les fulles secs, tot i que aquest símptoma també apareix en altres malalties fúngiques o pel fred i per si sol no és concloent.
 • Caiguda sense motiu de fulles a la corona o al centre de la palmera que avança cap a un esgrogueïment i marciment de les mateixes.
 • Caiguda de fulles amb aparició dels capolls de fibres amb la pupa a dintre. Aquestes surten de la base caiguda de les fulles i s’observa la seva ubicació a dintre  de la base de les fulles.
 • Un cop començat el decaïment de les fulles l’aspecte de la palmera anirà a pitjor en pocs dies o setmanes, senyal de que totes les larves estan menjant de manera molt voraç la part tendre de la palmera i aguantarà més o menys depenent del seu tamany.

Mètode d'actuació

És molt important una ràpida detecció de la plaga per poder fer tractaments eficaços.

Culturalment hem de canviar l’època d’esporga per fugir d’aquella en que els adults volen i se senten atrets per les ferides sense cicatritzar  a causa de les kairomones que emeten les ferides (estiu). Sent recomanable fer l’esporga a l’hivern.

Actualment els únics tractaments viables son els curatius-preventius amb insecticides de contacte i sistèmics en rotació per evitar resistències. Aquests es farien mitjançant aplicació a l’ull (dutxa) inicialment podent combinar-se amb tractaments sistèmics (via saba) d’endoteràpia. Tots els tractaments s’han de fer a dosi elevades degut que el insecte està a dintre de la palmera i cal mullar molt be la corona perquè l’insecticida penetri en la fusta.

El nombre mínim de tractaments serà de 4 l’any si son de contacte, i cada més si es fa amb endoteràpia fixa o no, variant el producte depenent de la densitat de la saba (temperatura externa i estat fenològic de la palmera).

Els tractaments preventius es recomana fer-los a:

 • Abril-Maig
 • Maig-Juny
 • Agost-Setembre
 • Setembre-Octubre

Cal avisar a l’ajuntament i al DAMM en ser una plaga de quarantena. Alguns ajuntaments tenen un protocol propi d’actuació que cal seguir per fer futures intervencions.

Un cop iniciat el tractament la seva efectivitat és elevada, no total, i cal seguir-ho ja que poden venir infestacions d’altres palmeres veïnes i els productes no tenen una efectivitat més enllà dels 21 dies.

 

Morrut roig de les palmeres

CAMPANYA DE TRACTAMENT PREVENTIU A LA SEVA ZONA:
Baix Llobregat, Barcelonès i Vallès.

Tractament de les palmeres

Truqui'ns per a realitzar el seu tractament a preu reduït.
Tel. 902 998 132
Preus especials per proximitat
Morrut roig de les palmeres


Actualitat

Franja de protecció antiincendis a Canyelles

Franges de protecció antiincendis a Canyelles

En el municipi de Canyelles estem realitzant treballs d'obertura i manteniment de franges antiincendis de les urbanitzacions, a més de neteja de les parcel·les sense urbanitzar.

Truqui'ns al 902 998 132

Demana pressupost sense compromís

Ambientalia financia su jardín